Intrebari Frecvente

Ce oferim, in ce consta munca?

Munci agricole sezoniere in ferme de pe tot teritoriul Marii Britanii. Sunt eligibili aplicanti - cetateni romani si maghiari, studenti si non-studenti: in general se lucreaza la recoltat de legume si fructe, dar si la constructia de sere.

Perioada de munca?

Aveți dreptul de a alege orice ai perioadei de lucru confortabil de la 1 ianuarie la 31 decembrie, cererile angajatorului. Perioada minimă – 2 luni, maxim - 12 luni.

Există restricții de vârstă?

Vârsta minimă acceptata este 18 ani. Varsta maxima 55 ani.

Cât de mult voi câștiga?

Salariile se achita pe ora si la norma.. Rata minimă pe oră este în conformitate cu legislația britanică este de 6.50 lire sterline pe ora. Plata se majorează în fiecare an, în luna Octombrie. De exemplu, incepand cu luna Octombrie 2015, salarizarea minima va fi 6.50 lire sterline/ora. Avand in vedere specificul muncii in agricultura, volumul de munca poate varia de la o zi la alta, de la o saptamana la alsta sau de la o luna la alta. Volumul de munca si numarul de ore sunt influentate direct de recoltele dintr-o anumita perioada, de vremea dintr-o anumita perioada. In mod realist, pot sa fie saptamani in care se lucreaza 25-30 de ore si saptamani in care se vor lucra 50-60 ore. Sunt perioade in care muncitorii castiga peste minimul garantat, functie de eforturile depuse de fiecare in parte, functie de recolta. Din experientele anterioare, peste 50% dintre muncitori reusesc sa depaseasca minimul ajungand la 7.00 – 7.50lire sterline/ora sau mai mult.

Plătesc taxe catre statul britanic?

web: https://www.gov.uk/income-tax-rates

Plata salariilor

În fiecare săptămână, veți obține un fluturas de venit. Vă recomandăm să pastrati la dumneavoastră o sumă mică de bani, suficienta pentru a acoperi cheltuielile personale. .Angajatorul vă va oferi instrucțiuni cu privire la ceea ce trebuie sa faceti pentru a pastra banii in siguranta: fie la banca angajatorului in contul acestuia sau intr-un cont bancar pe numele dvs. în cazul în care banca va permite acest lucru. 

Documentele necesare pentru intocmirea dosarului de recrutare sunt:

a. CV-ul d-voastra completat in detaliu in format WORD (electronic)
b. 2 poze color (una tip pasaport si una “corp Intreg”) – pozele sa nu fie mai vechi de 3 luni
c. Copii dupa ultima diploma de studii
d. Copie dupa cartea de identitate (Buletin sau Pasaport)
e. Cazier judiciar (sa nu fie mai vechi de 3 luni)
f. Adeverinta de la Politie, sectia Pasapoarte din care sa rezulte ca nu aveti interdictie de a parasi tara (sa nu fie mai veche de 3 luni)
g. Adeverinta de la medicul de familie din care sa rezulte ca sunteti apt(a) de munca (sa nu fie mai veche de 3 luni)
h. contractul de mediere semnat

Ce taxe trebuie sa platesc catre YSIIEA?

Urmatoarele servicii sunt optionale.

Organizarea lucrărilor

Organizarea muncii este dependentă de activitățile agricole.  În general, in perioada in carte este varf de sezon se lucreaza 6 zile pe săptămână. Ziua de lucru incepe de cele mai multe ori la ora 07:00 dimineata și se termină la ora 17:00.  Vremea poate afecta calitatea și cantitatea culturilor., și acest lucru la rândul său, va afecta castigurile finale.

Cazarea si masa la ferma

Informatii detaliiate sunt oferite impreuna cu contractile. Vă rugăm să le citiți cu atenție!  Cazarea este asigurata intotdeauna in case mobile si in rulote. Bucataria, toaleta si dusul pot fi in interiorul unitatilor de cazare, dar si in afara acestora.
Costul cazarii variaza intre 33 si 45 de lire sterline pe saptamana cu utilitatile incluse. Mancarea se va pregati in regie propire in bucataria din caravan sau in bucataria comunca dotata cu tot ce este necesar. Costul mancarii este cuprins intre 15 si 30 de lire/saptamana, functie de fiecare muncitor.
Cel puti o data pe saptamana sunt organizate curse pentru cumparaturi/aprovizionare.

Transferul aeroport – ferma

Colaboram cu firme de transport din Anglia care asigura transportul de la aeroport la ferma. Muncitorii sunt asteptati in aeroport. Costul acestui serviciu variaza in functie de numarul muncitorilor care sosesc impreuna. Cu cat grupul este mai mare, cu atat costurile sunt mai reduse. De exemplu, pentru un grup de 10 persoane, transferul costa 20/23 lire/persoana. Pentru un grup de 30 de personae, transferul costa 30-35 lire/persoana. Exista si varianta deplasarii pe cont propriu cu autobuzul si/sau cu trenul. Costurile sunt similare, dar dureaza mai mult si in general presupune un oarecare stres pentru muncitori.

Bani de buzunar

Recomandam 100 lire sterline pentru a acoperi cheltuielile curente pana la primirea primului salariu. Dureaza 1-2 saptamani pana la prima salarizare.

Cum petrec timpul liber?

Pentru cei care doresc să își îmbunătățească limba engleză, sunt uneori organizate activități specifice. Amatorii de sport de la fermă pot practica diferite sporturi: fotbal, volei, tenis de masa si biliard. Seara puteți urmari programele TV sau puteti naviga pe internet.

Nivelul limbii Engleze?

Preferabil sa existe un nivel minim conversational, dar nu este o conditie obligatorie.

Este necesara vaccinarea?

Recomandam vaccinarea antitetanos, împotriva hepatitei si a tuberculozei.

Ce trebuie sa duc cu mine?

  1. sac de dormit, lenjerie de pat 
  2. haine de lucru și încălțăminte, cirzme de cauciuc
  3. lucruri necasare gatitului: tigaie, tacamuri, pahar/cana
  4. pașaport / act de identitate 
  5. bilet avion
  6. bani pentru a acoperi cheltuielile zilnice pana la primiera primului salariu
  7. contractul de munca

Droguri

În cazul în care se vor gasi asupra unui angajat, acesta va fi raportat imediat poliției britanice si autorităților din Romania

Ambasada Romaniei in Marea Britanie:

Adresă: Arundel House, 4 Palace Green, Londra, W8 4QD

Telefon: 0044 (0)20 7937 9666

Fax: 0044 (0)20 7937 8069

Email: londra@mae.ro 

Web: londra.mae.ro

 

Secţia Consulară

Adresă: M.E.I.C. House 344 Kensington High Street, Londra W14 8NS

Telefon: 0044 (0)20 7602 9833

Fax: 0044 (0)20 7602 4229

Email: londra.cons@mae.ro

Telefon de urgenţă:

Telefoane de urgență disponibile pentru cetățenii români care se confruntă cu osituaţie specială:
0044 (0) 7889 724 450 numai pentru urgențe apărute în intervalul 17.00– 21.00.Incepand cu data de 20.03.2013, nr. de telefon va fi 0044 (0) 77 387 16 335.
0044 (0) 207 937 9666 numai pentru urgențe apărute în intervalul 21.00 – 09.00.